123456

23-24 травня 2014 року відбудеться акція з прибирання узбереж на території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса». Захід реалізується Українським товариством охорони птахів у рамках виконання проекту «Я люблю своє узбережжя!», за фінансової підтримки Фундації «Кока-Кола».

Цьогорічний проект планує провести шість акцій із прибирання морських узбереж природоохоронних територій у Миколаївській та Херсонській областях. Перша акція з прибирання вже відбулась 25.04.2014 р. у Національному природному парку «Джарилгацький» (Херсонська область). У рамках акції було зібрано 3 тонни побутового сміття, очищено 5 кілометрів морського узбережжя.

Мета проекту — стимулювати раціональний підхід до управління водними ресурсами та сміттям у прибережній зоні природоохоронних територій: регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», національного природного парку «Білобережжя Святослава» та національного природного парку «Джарилгацький». Проект впроваджується з березня по вересень 2014 року, за цей період волонтери проекту планують очистити від сміття близько 30 км морського узбережжя і берегової смуги.

Запрошуємо всіх охочих узяти участь в акції і очистити наші узбережжя від побутового сміття. Організатори акції забезпечать учасників рукавичками і пакетами для сміття, а також смачним обідом.

Акції відбудуться:

23 травня 2014 р. НПП «Білобережжя Святослава», урочище Кінбурнська стрілка (Миколаївська область), початок орієнтовно о 9:00.

24 травня 2014 р. — РЛП «Кінбурнська коса», урочище Покровська коса (Миколаївська область) початок орієнтовно о 9:00.

За детальнішою інформацію звертайтеся до:

Вікторія Шевчук, національний координатор проектуvictoria.shevchuk@birdlife.org.ua (044 2847131; 096 9131572)

Зіновій Петрович, регіональний координатор проектуborisfenida_och@ukr.net  (067 738 69 19)

Для довідки:

Українське товариство охорони птахів завдяки фінансовій підтримці Фундації «Кока-Кола» четвертий рік поспіль впроваджує проекти з очищення заповідних морських узбереж від побутового сміття й проводить просвітницькі заходи серед місцевого населення щодо важливості збереження довкілля чистим (семінари, фотовиставки, конференції).

Починаючи з 2011 року Товариство реалізувало вже три проекти, спрямовані на очищення заповідних морських узбереж від побутового сміття в Криму й відновлення прісноводних джерел у степових районах, що слугують місцями напування для птахів і звірів. Зокрема, проекти впроваджено на Тарханкутському та Керченському півостровах.

Загалом, в акціях взяло участь понад 1000 волонтерів, очищено 70 кілометрів морського узбережжя від побутового сміття, відновлено 20 прісноводних джерел у степовій зоні АР Крим.

1

Українське товариство охорони птахів (ТОП) — неурядова організація, що займається охороною диких птахів і їхніх природних середовищ існування — відзначає цьогоріч 20 років своєї діяльності.

Історія створення ТОП сягає квітня 1994 року, коли група українських орнітологів, за активної підтримки Голландського товариства охорони птахів, зібралася на свій перший установчий з’їзд. Уже нині Товариство — це потужна громадська організація, здатна впливати на рішення в природоохоронній сфері на національному рівні. Своєю постійно зростаючою впливовістю Товариство завдячує мережі активістів і симпатиків, яка об’єднує 20 місцевих осередків, 32 дитячі групи, понад 1000 індивідуальних членів і волонтерів. ТОП є українським партнером BirdLife International — міжнародного партнерства природоохоронних організацій.

Серед найбільших досягнень TOП в Україні — дослідження й опис 167 ІВА територій, що відповідають міжнародним критеріям територій, які важливі для існування птахів.

Промовистим результатом просвітницької діяльності ТОП є вихід унікальної для України публікації — вперше в Україні видано польовий визначник птахів фауни України, що містить найповніші відомості про сучасну орнітофауну нашої країни.

Наша нинішня діяльність — це практичні проекти з поліпшення стану середовищ існування птахів, усунення існуючих і потенційних загроз для птахів, що постають у процесі господарювання чи змін у довкіллі, заохочення дорослих і дітей до пізнання навколишньої природи тощо. У співпраці з іноземними партнерськими організаціями і за підтримки міжнародних донорів ТОП відновлює біорізноманіття українських степів, водно-болотні екосистеми Полісся та букові праліси Карпат.

Не залишайтеся осторонь — наш світ складний і вразливий, і від нас із вами залежить, чи будуть поруч із нами і далі співати птахи, шуміти ліси і сяяти зорі!

2

Фундація «Кока-Кола» це благодійна організація, що заснована 1984 року в США, за допомогою якої Компанія Кока-Кола реалізує свої благодійні проекти в усьому світі. Фундація підтримує ініціативи й програми місцевих громад, які відповідають нагальним суспільним потребам і пріоритетам у таких напрямах: популяризація здорового способу життя, збереження водних ресурсів, переробка вторинної сировини, підтримка освітніх програм. Загалом Фундація «Кока-Кола» за роки своєї роботи на благодійні проекти витратила понад 305 млн. доларів США.